Categorieën

    Klantendienst

Jul 16, 2019

De anatomie van de schroefdraad

Van houtschroeven tot stokeinden, dat schroeven verkrijgbaar zijn in vele soorten en maten weten we. Hoe zit het nu eigenlijk met de schroefdraden van de schroeven zelf? Deze verschillen namelijk ook per type schroef, in zowel schroefdraadspoed als eventuele vertanding. Wat voor invloed heeft dit op jouw klus? In deze blog gaan we wat dieper in op de anatomie van de schroefdraad.

 

Lengte van de schroefdraad
 

Een schroef met een schroefdraad over een gedeelte van de schacht wordt een deeldraadschroef genoemd. Een deeldraadschroef is een veel gebruikte schroef in hout-houtverbindingen. Doordat de schroefdraad maar gedeeltelijk over de schroef ligt zorgt dit voor een grote aantrekkingskracht tussen de twee materialen.

Naast deeldraadschroeven zoals hieronder afgebeeld van Forgefast zijn er ook schroeven die functioneren als deeldraadschroef, maar in eerste instantie er niet uit zien als een standaard deeldraadschroef. Zo ook de Heco de UNIX-Plus universeelschroef. Deze schroef heeft de eigenschappen van een deeldraadschroef, verspreid over de volledige lengte van de schroefdraadspoed. Dit komt doordat de spoed van de schroef over de lengte van de schroef verandert. Zo heeft de schroefdraad bovenaan de schroef een dichtere schroefdraadspoed dan onderin. Dit zorgt voor dezelfde aantrekkende werking als bij een de deeldraadschroef.

 

Heco UNIX-Plus universeelschroef 

 
Freesribben

De Forgefast houtschroef hierboven afgebeeld is voorzien van zogenaamde freesribben, op de afbeelding zijn deze te zien boven net de normale schroefdraad. Het doel van deze freesribben is ervoor zorgen dat de schroef zonder spanning in het te bevestigen materiaal te draaien is. Ook de universeelschroef van het merk Heco heeft freesribben. Deze zitten net onder de schroefkop. De freesribben van de universeelschroef zorgen ervoor dat de schroef gemakkelijker te verzinken is.


 Forgefast houtschroef

    
Vertanding van de schroefdraad

Onder aan de schroefdraad van de afgebeelde schroeven van Heco & Forgefast is te zien dat er een vertanding is toegepast in de schroefdraad. Deze vertanding zorgt dat de schroef tijdens het aanzetten en bevestigen extra grip heeft.

 

Boorpunt
Sommige merken leveren schroeven met een boorpunt. De afgebeelde houtschroef van het merk Forgefast hierboven is hiervan een goed voorbeeld. Het voordeel van zo’n boorpunt is dat voorboren niet langer noodzakelijk is, dit voorkomt dat tijdens het schroeven het hout splijt. Hierop kun je dus veel tijd besparen bij klussen waarbij veel te schroeven valt.

Zo zie je maar weer, zo veel verschil en dat op alleen al de schroefdraad van een schroef. Zo ga je toch anders denken over zo’n klein stukje metaal!