Categorieën

    Topmerken

  1. De Walt
  2. Milwaukee
  3. Makita
  4. Bosch
  5. Stanley
  6. Rectavit
  7. Henco
  8. Gardena
  9. Niko
  10. Helia
  11. Trimetal
  12. Zinsser
  13. Klantendienst

Advies werkruimte

Werkruimte advies

Optimaliseer je werkruimte

Heb je de ruimte voor een atelier? Mooi. Dan ben je vast ook handig.
Wel, je kan van die handigheid gebruik maken om je eigen werkplaats in te richten. Met wat hout en kunde kan je je eigen werkbank, gereedschapsrek, houtkar en misschien wel je eigen paneelzaag maken.
Daarnaast zijn er tal van extra oplossingen, zoals schragen, rekken, muur-organizers en meer waarmee je de nodige structuur en comfort toevoegt aan je werkruimte. Je vind ze allemaal bij Toolstation, ontdek waar je het meeste aandacht aan moet besteden.

De ideale werkruimte

schragen en werkbanken
Werklampen
Assortimentsdozen en sorteersystemen
Werkplaats verwarming
Rekken

Pro tips

Hoe houd ik mijn werkruimte georganiseerd?

– Verwijder al je onnodige items en behoud alleen de tools en materialen die direct relevant zijn voor het lopende project. Zo behoud je een overzichtelijke werkplek.

– Investeer in de juiste opbergmaterialen. Houd kabels en verlengsnoeren georganiseerd met kabelbinders of kabelgoten. Dit voorkomt niet alleen verwarring, maar draagt ook bij aan een veiligere werkplek.

– Zorg voor een vaste plaats voor gereedschappen en materialen en maak er een gewoonte van om ze na gebruik direct terug te plaatsen. Dit minimaliseert zoekwerk en draagt bij aan een nette werkruimte.

– Regelmatig onderhoud van je georganiseerde werbank is essentiel. Neem de tijd om op te ruimen en zo behoud je een nette werkbank.

Hoe waarborg ik de veiligheid in mijn werkruimte?

Hoe waarborg ik de veiligheid in mijn werkruimte? Een eerste aandachtspunt is Persoonlijke bescherming zoals gelaat en gehoorbescherming, zo voorkom je schade aan oren en ogen tijdens werkzaamheden zoals zagen, boren, frezen en andere waarbij zowel veel decibels als weg springende elementen voor gevaar zorgen. Ook stof- en gelaatsmaskers zijn onontbeerlijk bij veel klussen in je atelier, zoals zagen, schuren of lassen ..


Zorg dat het juiste beschermingsmateriaal steeds in de buurt ligt van gevaarlijke werktuigen. Identificeer gevaarlijke materialen zoals chemische stoffen, en laat deze niet rondslingeren.
Werk steeds aandachtig en doordacht met werkplaats machines, en heb aandacht voor de juiste houding en voldoende concentratie.

Welke afwerktools gebruik in mijn atelier?

– Vijlen: voor wie vaak met hout of metaal werkt is een set veilen onmisbaar. Er bestaan 3 types qua uitvoering: bastaard, halfzoet of zoet naargelang een grovere of fijnere afwerking.

– Raspen: de rasp is verwant aan de vijl en wordt binnen houtbewerking vooral gebruikt om hout weg te schrapen. Hoe meer tanden, hoe fijner het oppervlak zal zijn. Waar vijlen hoofdzakelijk worden gebruikt bij hout, metaal en kunststof, kan je een rasp ook gebruiken voor bewerkingen op zachte steensoorten, gipskartonplaten of gipsblokken. .

– Schuren: Om hout glad te maken, of schilder- of behandelklaar te zetten, moet je het schuren. Dat kan je met de hand of machinaal. Handmatig schuren doe je het vaakst met schuurpapier. Schuurpapier wordt onderverdeeld op basis van de korrelgrootte, aangeduid in cijfers. Hoe lager het cijfer, hoe grover het schuurpapier en hoe meer materiaal je ermee kan afhalen. Als alternatief kan je ook kiezen voor een schuurgaas of een schuurspons. .

Zie je het niet zitten om met de hand te werken, dan kan het ook machinaal. Er bestaan verschillende schuurmachines voor verschillende toepassingen

Verlichting in je atelier

Als je elektriciteit plaatst, denk je uiteraard ook aan enkele lichtpunten. Denk sowieso aan een algemeen lichtpunt in het midden van de ruimte, bijvoorbeeld een plafondlamp. Boven je werkbank of werktafel voorzie je idealiter nog een extra lichtpunt voor werkverlichting.


Houd rekening met de nodige lichtsterkte, uitgedrukt in lumen. Hoeveel lumen je nodig hebt, hangt af van de grootte van je ruimte en de aard van de benodigde verlichting. Een klusatelier kan je eigenlijk vergelijken met een keuken op dat vlak: er is algemene verlichting nodig, en aan je werktafel (net zoals aan een keukenwerkblad) heb je lampen nodig die wat intenser zijn.



Veelgestelde vragen

  • Waar let ik op bij het doortrekken van een kabel naar het atelier?

    Bevindt je atelier zich verder van de woning, bijvoorbeeld in een tuinhuis? Dan zal je vanaf je hoofdzekeringkast een XVB-kabel moeten doortrekken tot daar. Ondergronds gebruik je best een wachtbuis om je kabel extra te beschermen. Doorgaans is qua dikte 3G2,5mm2 voldoende. Moet je een erg lange afstand overbruggen? Kies dan voor een grotere draadsectie: 4, 6 of 10 mm2. In het tuinhuis voorzie je dan een extra zekeringkast, van waar je verder werkt.

  • Losse werkverlichting

    Bestaat de elektrische installatie in je atelier om een of andere reden (al dan niet voorlopig) enkel uit stopcontacten? Dan kan je ook met ‘losse verlichting’ werken. Je kan lampen op batterijen plaatsen aan de wand of aan het plafond, of je kan een of meerdere werklampen in huis halen.

    Het kan immers nuttig zijn om voor (extra) werkverlichting een mobiele werflamp/ledstraler in je atelier te hebben. Er bestaan hiervoor zowel oplossingen op netstroom als op accu. Praktisch alle werflampen kunnen op een statief of driepoot worden bevestigd, waardoor je de lamp makkelijk kan richten. Als je zoveel plaats niet hebt in je atelier, kan je ook kiezen voor lampen met klemmen of magnetische accessoires, waarmee je ze op bijvoorbeeld een ijzeren balk kan bevestigen.

  • Elektrische atelier verwarming

    Als er in je atelier geen voorzieningen zijn om een radiator aan te koppelen, of als je atelier zich in een losstaand bijgebouw bevindt, hoef je uiteraard het bestaande verwarmingssysteem niet uit te breiden. Het gaat immers om een werkruimte waar je je niet elke dag bevindt: je zal dus de verwarming maar sporadisch nodig hebben. Een elektrisch verwarmingstoestel is dan voldoende om je uit de slag te trekken. Wees je er hoe dan ook van bewust dat je dergelijke toestellen niet overdadig gebruikt, gezien het verbruik van elektrische verwarming over het algemeen redelijk hoog ligt.