Categorieën

    Topmerken

  1. brand-img-milwaukee.png
  2. Makita Logo1
  3. Bosch Brand Block
  4. Stanley3
  5. Rectavit Logo
  6. Brand Img Henco
  7. Gardena Logo1
  8. Niko1
  9. Helia Logo1
  10. Trimetal
  11. Zinsser
  12. Klantendienst

Jul 22, 2019

7 tips om je huis inbraakproof te maken

Het aantal woninginbraken in Nederland is sinds 2013 gehalveerd van bijna 88.000 in 2013 naar 42.000 woninginbraken in 2018. Goed nieuws zou je zeggen. Helaas blijkt uit cijfers van de verzekeraars dat de zomerperiode nog steeds de meest populaire tijd voor de inbrekers is. En alhoewel we toch wel erg graag met zijn allen lekker op vakantie willen, we willen niet jouw huis ten prooi valt aan inbrekers. Maar, hoe zorg je er nou voor dat je jouw huis inbraakproof maakt? Met deze 7 tips kun je met een gerust hart op reis!


1. Houd je deuren en ramen op slot

De meest belangrijke tip kan je zelf gelijk afvinken en dat is het op slot doen van je ramen en deuren. Als je jouw ramen en deuren achter je dicht trekt, maar niet op slot doet, helpt namelijk geen enkele veiligheidsmaatregel, hoe goed je ook jouw woning beveiligt. Het lijkt misschien een open deur, maar in de haast kan je dit nog weleens vergeten.


2. Vervang je sloten

Als het al een tijdje geleden is dat je voor het laatst je sloten goed hebt gecheckt, loop deze dan even langs. Zijn ze beschadigd? Hebben ze het SKG keurmerk? Heb je misschien nog wat reservesleutels rondzwerven bij anderen, maar weet je niet meer bij wie? Zijn je buitensloten gemakkelijk te forceren? Als je op een of meerdere vragen hierboven “ja” geantwoord hebt, is het misschien tijd om je sloten te vervangen. Zorg er om te beginnen voor dat al jouw sloten gecertificeerd zijn met het SKG keurmerk. Later komen we terug op dit keurmerk. Check hier ons assortiment hang- en sluitwerk met SKG keurmerk.


3. Installeer een beveiligingsysteem

Tegenwoordig kun je al voor weinig geld een beveiligingssysteem aanschaffen. Zo heb je bijvoorbeeld al voor slechts € 76,99 een ip-camera voor buiten waarmee je vanuit je app altijd je huis in de gaten kan houden. En ook een alarm hoeft tegenwoordig niet veel meer te kosten. Vind je dit toch iets te duur? Installeer dan een nepcamera, bord of sticker, want iets is nog altijd beter dan niets.



4. Verstevig deuren, ramen, sloten en kozijnen

Wat als je sloten superstevig zijn, maar je deuren, ramen en kozijnen zwak zijn? Een goede duw of trap kan een inbreker al binnen enkele seconden binnenlaten. Inspecteer dan ook alle ingangen en ramen, vooral die op de begane grond en vervang of verstevig deze waar nodig.


  • Overweeg deuren en ramen die wat kwetsbaarder zijn extra te verstevigen door deurdrangers en vastzetters te plaatsen.
  • Voeg, naast het reguliere slot, een bijzetslot toe aan openslaande ramen op de begane grond. Door dit extra slot maak je het de inbrekers moeilijker om het raam open te krijgen. Als de inbrekers het uiteindelijk is gelukt om het hoofdslot te openen, zorgt het bijzetslot ervoor dat het raam nog steeds netjes op slot blijft.

5. Gebruik lampen in je voordeel

Zowel binnen als buiten kun je lampen inzetten om je huis inbraakproof te maken.

 
  • Hang buiten een breedstraler met bewegingsmelder naast je deur. Een inbreker houdt er namelijk niet zo van om in de spotlights te staan als hij bij je voor- of achterdeur aan het ‘klussen’ is.
  • Gebruik binnen een schakelklok voor de lampen die je het meest ‘s avonds aan hebt. Kies bij voorkeur voor een schakelklok met weekprogramma zodat je lampen niet iedere dag op hetzelfde tijdstip aan of uit gaan.

6. Stop niet een reservesleutel onder de plantenbak in je voortuin

Je maakt het inbrekers wel heel makkelijk voor inbrekers als je de sleutel op een voorspelbare plek zoals bijvoorbeeld onder een deurmat of onder een bloempot in de buurt van je deur verstopt. In plaats daarvan, kun je beter een reservesleutel geven aan buren die je vertrouwt of installeer een sleutelkluis met cijferslot op een beschutte plek in je tuin.


7. Houd je waardevolle spullen buiten het zicht

Pronk niet met dure spullen. Houd buiten je gereedschap, motoren en andere dingen die makkelijk mee te nemen zijn veilig opgeborgen in je garage of schuur.

Gebruik binnenshuis raamdecoratie, zoals (rol)gordijnen of jaloezieën om te voorkomen dat inbrekers naar binnen kunnen kijken. Maar, berg vooral je dure spullen op als je ze niet gebruikt. Laat geen elektronica, juwelen, geld of belangrijke persoonlijke papieren in het zicht liggen. Bewaar deze waardevolle spullen en documenten in een kluis.



SKG keurmerk

Het SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze stichting houdt zich bezig met het testen van hang- en sluitwerk op sterkte en duurzaamheid. SKG maakt bij het certificeren gebruik van een sterrensysteem. Je herkent SKG-gecertificeerd aan het welbekende SKG-huisje met 1, 2 of 3 sterren erin. Het aantal sterren geeft aan hoe lang het hang- en sluitwerk bestand is tegen inbraak. Dit is als volgt opgebouwd:


 

standaard, 3 minuten inbraakwerend

 

zwaar, 3 minuten zelfstandig inbraakwerend

 

extra zwaar, 5 minuten zelfstandig inbraakwerend


De meest gebruikte cilinders hebben een SKG**-keurmerk. Deze cilinders zijn niet bestand tegen cilindertrekken. Dit is een zeer populaire methode onder de inbrekers waarbij de cilinder wordt afgebroken door deze eruit te trekken waardoor het slot geforceerd wordt. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) raadt dan ook aan om SKG*** cilinders en/of deurbeslag met kerntrekbeslag (SKG***) te plaatsen.

Een inbreker wil natuurlijk zo snel mogelijk binnen zijn, door de extra inbraakvertraging zal de inbreker eerder geneigd zijn jouw huis over te slaan. Onthoud wel dat het aanschaffen en installeren van goed hang- en sluitwerk met dit keurmerk geen garantie is dat er niet ingebroken wordt. Maar, het verlaagt wel de kans op een inbraak met zo’n 90%. Zo kan jij veilig en met een gerust gevoel op stap!